dinsdag 29 juli 2008

tuin en energie

Vanmorgen ben ik eerst maar eens een poosje in de tuin aan de slag gegaan. Nu het al een paar dagen warm en vochtig is, groeien niet alleen de planten en bloemen, maar ook het onkruid als kool. Dus heb ik onkruid gewied, wat geschoffeld, oude bloemen weggehaald, geveegd en ondertussen erg genoten van een sleutelbloem, die zich ontsloot.



Al heb ik maar een kleine tuin, ik geniet er minstens voor 10 tuinen van! Zeker als het werk weer gedaan is en alles er weer prachtig bijstaat. Bijna alles in mijn tuintje is gekregen, gestekt of zelf gezaaid. Het is dus een echte low budget tuin. Maar dat hoeft er niet minder mooi uit te zien:






Verder ben ik vandaag eindelijk eens gaan bellen met de Eneco. Ik had dat al veel eerder willen doen. Maar omdat ik een hekel heb aan telefoneren, stelde ik het steeds uit. Nu dan toch eerst m'n paperassen bij elkaar gezocht (klantnummer, stroomverbruik, nummer klantenservice) en gaan bellen. Ik wilde weten, of het met mijn verbruik nog zinvol was, om er een dubbeltariefmeter op na te houden. De nachtstroomtarieven zijn enorm gestegen en er zit nog maar weinig verschil in prijs tussen de dag- en de nachtstroom. Voor veel mensen is het niet rendabel meer om een dubbeltariefmeter aan te houden. Die kunnen beter op enkeltarief overgaan. Het meisje van de klantenservice was aardig en behulpzaam en ging met mijn verbruik aan de slag, om e.e.a. uit te rekenen. Het bleek, dat ik met een dubbeltariefmeter toch nog 130,00 per jaar bespaar. Da's toch meer dan 10 euro per maand en meer dan ik had gedacht. Eigenlijk was ik van plan geweest op enkeltarief over te gaan. Maar 130,00 vind ik veel geld. Ik besloot dus mijn dubbeltarief te houden en gewoon door te gaan met 's nachts wassen, zaterdags bakken enzovoorts. Nu ik toch aan de telefoon was, wilde ik meteen maar regelen om op ecostroom over te gaan. Ook iets wat ik gewoon al veel eerder had kunnen doen, natuurlijk. Bij ecostroom is er géén uitstoot van CO2, bij gewone stroom (van de Eneco) is het 388g CO2 per KWh. En aangezien het ook nog eens geen cent méér kost, is het een kleine moeite dit even te regelen. Het meisje zou me doorverbinden met iemand die er alles vanaf wist. Ik kreeg een meneer aan de telefoon, die vertelde hoe dat in z'n werk ging en die het voor me in orde zou maken. Maar hij had ook een aanbieding: ik kon meteen een prijsgarantie regelen voor 1 of voor 3 jaar. Ook daar had ik al eerder aan gedacht. Over Eneco ben ik dik tevreden. Het zal misschien niet de allergoedkoopste leverancier zijn, maar er is ook nooit administratief gezeur of wat dan ook (bij mij althans). Het enige wat me een beetje ervan weerhouden heeft, is de schrik over 3 jaar, als de tarieven misschien erg gestegen zullen zijn. Zal ik dan niet ineens een grote sprong in m'n maandlasten moeten maken? De meneer vertelde, dat een 3-jaar contract ongeveer 100 euro per jaar gaat opleveren. Als ik dus over 3 jaar de dan geldende tarieven moet gaan betalen, gaat het om dit verschil. Dat valt dus wel mee. In elk geval leuk meegenomen voor de komende 3 jaar. Tenzij de energieprijzen zullen gaan zakken. Maar dat zit er niet echt in. In elk geval niet structureel. Lekker gevoel om dit geregeld te hebben. Nu al die andere dingen nog, waarvoor ik "in de telefoon klimmen" moet...