dinsdag 25 november 2008

De vriezer

Vandaag ging het al een stuk gemakkelijker dan gisteren, met Henk over de vloer. Ongelooflijk hoe snel je daar ook weer op ingesteld bent. Ook leuk om te zien, hoe snel er gewoontes ontstaan. Gisteren was ik in de badkamer de was aan het sorteren. Eén van mijn 2 wasmachines staat in de badkamer en dus gooi ik de gesorteerde was meteen voor de wasmachine, om hem na het sorteren te vullen. Henk kwam de badkamer binnen en ik zei tegen hem, dat hij de was in de machine mocht doen. Zulke klusjes vinden peuters altijd erg leuk. Vanmorgen was ik weer aan het was sorteren en zonder dat ik iets hoefde te zeggen, begon Henk de was in de machine te stoppen. Het is dus meteen zíjn karweitje geworden.
Na het gewone werk, begon ik aan de vrieskast. Normaal gesproken ontdooi ik de vriezer 2 keer per jaar. Maar nu moest ik het een keertje extra doen. Een poosje geleden was Dirk 's nachts wakker geworden van gepiep. Toen hij eens ging kijken, waar dat vandaan kwam, bleek de vrieskastdeur niet goed dicht te zitten. Waarschijnlijk had ik hem te hard dicht geklapt, toen ik, vlak voordat ik in bed stapte, nog even de broden voor het ontbijt eruit haalde. Dirk had de deur weer goed dicht gedaan, maar het leed was al geschied. Er was van alles aan het druipen gegaan en de vriezer was meteen erg berijpt. Een aangekoekte vriezer verbruikt meer stroom, dan een schone en bovendien ergerde ik me aan de lades, die niet makkelijk meer open en dicht gingen. Pure noodzaak dus, dat ik de vrieskast een extra beurtje moest geven:



Ik deed alle spullen in teilen en zette die in de ijskoude garage onder een oud dekbed, om de kou vast te houden. Daarna zette ik 2 pannen kokend regenwater in de vriezer en deed de deur dicht. In de tijd dat de hete pannen het ontdooiwerk konden doen, maakte ik de lades schoon. Een snerkarweitje, omdat ze veel te groot zijn om in mijn aanrechtbak schoon te maken. Daarom doe ik het meestal met een emmer sop aan de tuintafel. Maar daarvoor was het mij nu veel te koud. Even overwoog ik de lades naar boven te brengen, om ze in de badkuip te soppen. Maar dat vond ik teveel gesleep. Ik ging dus maar met m'n sopemmer op de keukenvloer zitten :-). Toen de lades weer blinkend schoon waren, inspecteerde ik de vriezer. Die was nog lang niet ontdooid. Met een pannenkoeksmes ging ik voorzichtig aan de slag om het ijs af te bikken. Ongelooflijk hoeveel ijs eruit kwam! Ik ben blij, dat ik de klus heb aangepakt. Na het soppen van de vrieskast heb ik de lades weer gevuld. Alles weer netjes gesorteerd. Dan hoeft de vriezer niet zo lang open te staan als je iets wilt pakken. Ik heb 8 lades. De bovenste is voor brood. Dan 2 lades voor groenten en fruit. Twee lades voor vlees. Eén lade voor vis. Eén lade voor snacks. En het onderste laatje (een halfje) is voor diepvrieselementen en restjes. Je zou voor je plezier telkens even de vriezer openmaken ;-).