woensdag 26 november 2008

Jam, saus en omslagdoek

Toen ik gisteren de vriezer leegmaakte, kwam ik nog behoorlijk veel fruit tegen. Dat ligt allemaal stroom te vreten en plaats in te nemen tot ik er eindelijk iets mee ga doen. Resoluut besloot ik 2 kilo aardbeien en 2 kilo bramen niet meer terug te leggen in de vriezer, zodat ik die vandaag MOEST verwerken. Tja, soms moet je streng zijn voor jezelf ;-). Vooral als het om klusjes gaat waarvoor telkens iets met meer voorrang voorgaat. Vanmiddag heb ik daarom een keukenmiddag ingelast. Van de aardbeien heb ik (heel saai) jam gekookt. Dat is hier echt de favoriete smaak. Van de bramen wilde ik eerst ook jam koken, maar ik heb inmiddels zo'n grote voorraad jam, dat ik bedacht, dat ik er beter iets anders van kon maken. Ik heb er heerlijke dessertsaus van gekookt. Het waren nog bramen, die de kinderen van de zomer geplukt hadden. Bramen-dingen vinden we erg lekker, maar de kinderen houden absoluut niet van de pitjes. Dus gaat alles eerst door de roerzeef. Daardoor zijn bramen wel wat bewerkelijker dan ander fruit, wat níet gezeefd hoeft te worden. Terwijl ik in de saus stond te roeren, kwam net m'n vader even binnen. "Wat ben je aan het doen?", vroeg hij, terwijl hij naar de net gevulde jampotten keek. "Jam koken", zei ik, "wilt u een potje meenemen?" En ja, dat lustte m'n vader wel. Dus kreeg hij een potje nog hete jam mee en ook nog een potje grapefruitgelei uit m'n voorraad. De bramensaus hebben we vanavond meteen geproefd. Over de custardvla. Mmm, wat lekker. En zo leuk, om dan nog even te memoreren, dat de kinderen die zélf hebben geplukt ;-).



Leendert had ik inmiddels buiten aan het werk gezet. Het is echt een chaos in de tuin. Natte bladeren, rommel die rondwaait. Nog helemaal niet winterklaar :-(. Toch moet die tuin toch echt wachten tot ná pakjesavond. Om een klein beetje rommel op te ruimen, had ik Leendert opgedragen de vuurkorf aan te steken en alle sinaasappelkistjes te verstoken, die in een hoek achter de garage lagen. Sinaasappelkistjes zijn heel fijn om de kachel mee aan te maken, maar ik had even schoon genoeg van alle troep. De fik erin dus! En Leendert vond het helemáál geen naar karweitje :-).



Nu de vriezer een stuk leger is, heb ik meteen wat ruimte om brood in te vriezen. Dat vind ik fijn, want dan hoef ik minder vaak te bakken, omdat ik dan 6 broden per keer bak. Het is ook voordeliger, want je hoeft dan de oven maar 1 keer op te warmen. Ik probeer daarom altijd in serie te bakken. Vanmiddag heb ik tussen het jam en saus koken door 3 bruine en 3 witte broden gebakken. Twee zijn er voor morgenochtend, de rest gaat zo meteen de vriezer in. Dan hoef ik morgen alvast geen brood meer te bakken. Dat komt heel goed uit. Eerst moet ik met Hans naar de schooldokter en daarna 'moet' ik nog wat shoppen. Daarmee zal de ochtend wel om komen.




Vandaag was er leuke post: de sjaalspelden, die ik bij Wolhalla (www.wolhalla.nl) had besteld, zaten erbij. Ik heb net Maaikes omslagdoek voor pakjesavond afgehecht. Samen met de speld is het echt naar m'n zin geworden. Ze zal er vast veel plezier van hebben, vooral 's morgens aan het ontbijt, als het in de kamer nog niet echt warm is. Ik ga hem straks inpakken. Stapje voor stapje krijg ik alles wel klaar ;-).