donderdag 25 december 2008

Eerste Kerstdag

Op Eerste Kerstdag gaan we altijd 2 keer naar de kerk. De morgendienst is om 10 uur. Dus zijn we vanmorgen redelijk op tijd opgestaan, om op ons gemakje van het kerstontbijt te genieten. We zijn de afgelopen dagen erg verwend met kerstpakketten en daar zaten ook verschillende kerststollen bij. Wat is dat lekker, een sneetje kerststol met roomboter! Ik doe er dan verder niets op. Zo vind ik het het lekkerst. Verder was er vers gebakken bruinbrood (gisterenavond gebakken) met luxe beleg, zoals Venz chocoladehagelslag (ook uit een pakket) en andere lekkere dingen. Na het ontbijt trok iedereen z'n mooie kleren aan en daarna ging Willem met 8 kinderen naar de kerk. Ik bleef thuis om op Henk te passen en Wim was bij Geertje. Zij zouden uit de kerk bij ons komen eten, maar helaas is Geertje gisterenavond ziek geworden. Maar Wim kwam uit de kerk evengoed wel naar huis om van het kerstdiner te smullen. En zodoende zaten vanmiddag álle kinderen aan de kersttafel. Ook Willem z'n moeder was bij ons. We waren dus met z'n dertienen. Traditiegetrouw maak ik er Eerste Kerstdag een echt feestmaal van. Dat begint al met het dekken van de tafel. Het goeie servies komt eindelijk eens uit de kast ;-). Ik had trouwens ook een nieuw tafellaken. O, nou ja, 't was eigenlijk geen tafellaken, maar een prachtige, satijnen dekbedhoes. Mijn tafellakens zijn oud en rafelig aan het worden en Willem had al eens gezegd, dat ik wat nieuwe moest kopen. Gisteren herinnerde ik me ineens die prachtige dekbedhoes. Ik had hem ooit eens van een tante gekregen, maar had er nooit iets mee gedaan en was dat niet van plan ook. In ieder geval niet als dekbedhoes. Maar nu kwam hij mooi van pas. Ik heb de zijnaden opengetornd. Alles was keurig afgewerkt en dus hoefde ik niet méér te doen, dan alles netjes te strijken.



Ik dekte daarna de tafel met mijn Wedgewoodservies. Eerst grote borden en daar bovenop de soepborden. De kleine kinderen keken met grote ogen: "Waarom hebben we twéé borden?" "Eén voor Eerste Kerstdag, en één voor Tweede Kerstdag," grapte ik. Maar de grotere kinderen wisten het al: "Eerst krijgen we soep!" En ja, dat was zo. Ik had zaterdag een flinke doos trostomaten bij de boer vandaan meegenomen. En wat is er nu lekkerder dan verse soep, van verse tomaten? Ik vind het wel een heel werk, altijd. Eerst de tomaten zacht koken en ze daarna door de roerzeef draaien. Maar het resultaat mag er zijn. Ik had licht gebonden tomatensoep, mét balletjes en wat peterselie. En vanwege het feest een schep room erin. Eenvoudig en puur.



Na de soepronde kwam het hoofdgerecht op tafel. We hadden van mijn vader (die slager is) varkenshaas gekregen. Wat een luxe traktatie! Ik had gisterenavond champignonnesaus gemaakt van verse champignons. Verder had ik gewoon gekookte aardappels, maar wel mooi opgediend in een dekschaal. Als groente had ik witlof met ham en kaas uit de oven. En als bijgerechten: Tutti frutti, stoofpeertjes en eigengemaakte appelmoes. We hebben heerlijk gesmuld.



Een wijntje erbij uit de kerstpakketten en verder kannen water met ijsblokjes. Het was zomaar heel gezellig met de smullende en kakelende kinderschare en oma die ook zo lekker op haar gemakje zat te genieten, al heeft ze nog flink last van haar gebroken arm. Toen iedereen z'n buikje vol had en ik langzamerhand wat begon op te ruimen, dachten de kinderen, dat ik dan nú wel met het ijs zou komen. Maar nee, ik had een ander nagerecht. Ik had kleine pannenkoekjes gebakken en die gevuld met gele room. Daarnaast een schepje chocoladepudding (saroma uit een pakket) en chocoladesaus erover. En verder een flinke toef slagroom (ook uit een pakket). Ik had voor iedereen een mooi bordje en schoon bestek. Net of we in een restaurant zaten ;-).



Grappig is dat: na het hoofdgerecht denkt iedereen, dat hij/zij vol zit, maar voor het nagerecht is dan ineens nog wel ruimte. Er werd zelfs begerig rondgekeken, of de buurman of buurvrouw toch niet wat liet staan :-). Maar nee, iedereen at zijn of haar bordje echt helemaal leeg. Het was tegen drie uur toen we de boel opgeruimd hadden en aan de koffie zaten. We hebben nog wat spelletjes gedaan en wat gekletst. Willem ging languit op de bank liggen uitbuiken;-) en om 5 uur is hij zijn moeder gaan thuisbrengen en gingen wij ons klaarmaken om voor de tweede keer naar de kerk te gaan.



Eerste Kerstdag 2008 is alweer bijna voorbij. Normaal gesproken doe ik het wat eten betreft op Tweede Kerstdag heel rustig aan. Wat restjes en wat vers en verder niet veel bijzonders. Maar morgen komen M. en D. En ik vind het toch wel heel leuk om ook voor hen er iets speciaals van te maken. Morgen gaan we dus nóg maar een keer op chique. Ik ben nu groentensoep aan het trekken voor morgen. En verder hebben we o.a. rollade (uit een pakket ;-) ). Het lijkt wel of Kerst vooral uit eten bestaat, als ik dit alles zo opschrijf. Maar dat is natuurlijk onzin. Hoofdzaak blijft het herdenken van de geboorte van Christus. Maar daarnaast neemt de maaltijd hier een grote plaats in, juist omdat dat zo'n gezinsmoment is. Ik kan me de kerstmaaltijden van thuis ook nog goed herinneren en ik hoop, dat onze kinderen er ook goede herinneringen aan over zullen houden!