vrijdag 19 december 2008

Kerstkoekjes en kerstviering

We hadden al een paar dagen geen koekje bij de koffie, omdat ik er niet toe kwam ze te bakken. Nu is het helemaal niet erg om koffie zonder koekje te hebben, maar als er visite is, is dat toch wel heel kaal. Dus zorg ik ervoor, dat er altijd wel iets in huis is. Gisterenmorgen had ik niet veel bijzonders op het programma staan en dus leek het me zinvol om het koekjesgebrek weg te werken. Ik heb daar mijn normale Teunie-koekjes recept voor, maar blijkbaar ben ik toch ook een beetje aangestoken door de kerstgekte. Ik besloot 'kerstkoekjes' te bakken. Ik heb een heel simpel recept van internet gehaald en uit dat simpele deeg heb ik sterren gestoken. Na het bakken heb ik wat glazuur op gestreken. Echt leuk.



Het leek me leuk, om deze koekjes in de kerstvakantie nóg eens te bakken en ze dan door de kinderen te laten versieren met gekleurd glazuur en iets van zilverpilletjes of iets dergelijks. Maar inmiddels zie ik daar maar vanaf. Er zijn maar liefst 3 kerstpakketten bezorgd! Eén pakket van een lieve vriendin, van wie we misschien wel al 10 jaar achter elkaar een flink pakket bezorgd krijgen. Het leuke van dit pakket is, dat het vooral normale boodschappen zijn. Gewoon hagelslag en jam en macaroni en slasaus enzovoorts. Allemaal dingen die heel welkom zijn in een (groot) gezin. Natuurlijk zaten er ook wel wat luxere dingen in, zoals een fles wijn, chocola en kerstkransjes. En kerstkransjes zaten er ook in het kerstpakket, wat we van de kerk kregen. Dat is ook altijd zo'n heerlijk praktisch pakket. Het derde pakket was van iemand, die een pakket kreeg, maar er zelf niet zoveel mee deed en het daarom grotendeels aan ons schonk. En ook in dat laatste pakket zaten kerstkransjes. Nu hebben we zóveel kerstkoekjes, dat ik echt niet meer hoef te bakken. Ik grapte nog, dat we er maar snel aan moesten beginnen, omdat we anders met Pasen nóg aan de kerstkoekjes zouden zitten. Zo'n vaart zal het echter niet lopen. Met zo'n koppel gaat het echt zó op. Toch ben ik vanmiddag prettig bezig geweest met het in de voorraadkast zetten van al het lekkers. Ik voel me echt een rijk mens! (Ik bén het ook).

Vanmorgen zijn Willem en ik samen naar de kerstviering van de basisschool geweest. Het is altijd zo aandoenlijk om die kinderen zo hun best te zien doen, om al het geleerde aan de vaders en moeders, opa's en oma's te laten horen. Geweldig!



Vanmiddag waren de kinderen vrij. En wat was ik blij, dat Willem de hele dag vrij had. De kinderen waren zo wiebelig als je je maar indenken kunt. Alle ongewone dingen hadden ze zó druk en ongedurig en moe gemaakt, dat ze alleen nog maar konden zeuren. Gelukkig ging het na de lunch iets beter en toen langzamerhand iedereen z'n draai een beetje te pakken had, zijn Willem en ik de bende in huis te lijf gegaan. Lekker even de bezem erdoor. De houtmand voor 2 dagen gevuld, alles gezogen, de vloer van de bijkeuken geschrobd, de koelkast schoongemaakt. Wat fijn als het allemaal weer op de rails staat. Vanavond heb ik nog een paar uurtjes aan de was gewerkt. Ziezo. Nu kunnen we het weekend zonder achterstand beginnen. Willem heeft maandag nóg een dag vrij. Het geeft een soort vakantiegevoel. Maandag hoeven alleen Wim en Trijnie naar hun werk. Die vinden hun weg zelf wel. Fijn eens een dagje wat later opstaan :-).