zaterdag 23 mei 2009

Aspergesoep

Ik had nog beloofd het recept van mijn aspergesoep (van afval) te posten. Wie graag asperges lust, zal ook dol zijn op deze heel eenvoudige soep. Voor de soep moet je 2 dingen bewaren: het afval (schillen en houtige uiteinden) én het kooknat van de asperges. Je doet het kooknat in een pan, stopt er het afval bij en vul de pan bij met water. Je laat het afval een poosje trekken. Daarna giet je alles door een zeef. Het afval kan je nu weggooien. Het kooknat is de basis voor je soep. Meet het kooknat af. Per liter kooknat neem je 50 gram bloem en 50 gram margarine. Laat de margarine smelten, doe er de bloem bij en laat het even zachtjes garen. Doe er scheut voor scheut het aspergekooknat bij. Roer goed, om klontjes te voorkomen. Breng de soep tot tegen het kookpunt en draai de warmtebron dan uit. Breng de soep op smaak met bouillonblokjes of met zout en kruiden. Voeg er in blokjes gesneden ham aan toe. Roer er (een deel van) een pakje houdbare slagroom door. Het is erg feestelijk om de soep op te dienen in borden of kommen, waarbij je er in het midden een schepje verkruimeld, hard gekookt ei op legt. Eet smakelijk!