donderdag 14 mei 2009

Sladressing en bolderkar

Een poosje geleden vroeg iemand me, hoe ik sladressing maak. Ik was vergeten erop te antwoorden. Maar gisteren, toen ik sla stond klaar te maken, dacht ik er ineens weer aan.

Als we sla eten, gaat er meestal een hoeraatje op. Iedereen is er dol op. Ik kon me er ook niets bij voorstellen, toen ik gisteren iemand hoorde zeggen, dat ze haast nooit sla eten bij haar thuis, omdat bijna niemand het lust. Ik ben blij, dat dat hier anders is. Behalve dat het zomers zo'n heerlijk voordelige groente is, kan je er ook zo fijn mee variëren. Sla is hier nooit 2 keer hetzelfde. Kropsla is de favoriet. Maar ook andere soorten gaan er prima in. Gisteren aten we de sla zo: kropsla fijn gesneden, gewassen en in het vergiet uitgelekt. Daarna op smaak gebracht met fijn gesnipperde ui, zelfgemaakte sladressing en Herbamare (zeezout met kruiden). Er bovenop gehalveerde, gekookte kippeneitjes. Ik had er uitgebakken spekjes bij.

De basis voor mijn zelfgemaakte sladressing is een scheut azijn, een scheut (olijf)olie en een klodder mayonaise of yoghurt (of een mengsel daarvan). Meestal voeg ik er tomatenketchup aan toe. Verder varieer ik met kruiden: wat ik in huis heb en waar ik op dat moment trek in heb. Gisteren heb ik in plaats van mayonaise/yoghurt eens een klodder roomkaas gebruikt, die op moest. En aan kruiden gebruikte ik een schep italiaanse kruidenmix. Erg lekker!




We eten er bijna altijd aardappels bij (gebakken en/of gekookt) en meestal doperwten. Variaties op het sla-thema: maïs erbij of erdoor, bruine bonen erbij, pitjes of nootjes erover, stukjes appel erdoor, verse kruiden door de dressing, stukjes geitenkaas erdoor, een overgeschoten stronkje witlof erdoor en zo kan ik nog wel even verder. Straks, als m'n eetbare bloemen bloeien, kan ik daar ook mee variëren. Ik heb inmiddels zelf gezaaid komkommerkruid en oostindische kers in de tuin gezet. De gezaaide kruiden zijn ook al groot genoeg om uitgeplant te worden. Eens kijken wanneer ik daar tijd voor kan maken. Ik heb vandaag vast een hoop opgeruimd in de tuin. Wat groeit en bloeit alles uitbundig!

In november schreef ik, dat de kinderen een krantenwijk begonnen. Die eerste keer hebben Leendert en Hans gelopen. Maar voor Leendert bleek het niets te zijn. Gewoon een werkje wat hem totaal niet ligt. Daarom heeft Maaike zijn plaats ingenomen. Bijna iedere week gaan Hans en Maaike samen op pad. Als één van beiden een keer niet kan (door bijvoorbeeld een feestje o.i.d.) doet de ander het alleen. Eerst hadden ze het industrieterrein als wijk. Maar al snel heb ik aangegeven, dat we graag een wijk wat dichterbij wilden hebben. Dat duurde een poosje. Maar sinds februari hebben ze de wijk, waar we zelf ook wonen. Het voordeel is, dat ze de wijk nu lopend kunnen doen en niet eerst met volgepakte fietstassen een eind moeten fietsen. Ze gebruikten tot vorige week een oude buggy. Die laadden ze vol kranten en folders. Als die op waren, kwamen ze thuis nieuwe voorraad halen. De buggy werd echter met de week slechter en bovendien is het ondoenlijk met regen of wind. In dat geval deden ze de kranten in de krantentas op de fiets en namen die aan de hand mee. Een poosje geleden hebben we eens op marktplaats gekeken voor een bolderkar. Er stonden er toen zat op, maar niet echt in de buurt. Maandag kregen we de folder van de Gamma en daar stond er één in voor 34,95. Dat leek me een mooie aanbieding. Toch besloot ik nog even op marktplaats te snuffelen. En daar bleek juist 2 dagen ervoor een bolderkar op gezet te zijn, door iemand uit ons dorp. We konden bieden. Om kort te gaan: nog dezelfde dag waren we de eigenaar van een zo goed als nieuwe, demontabele bolderkar voor 25 euro, die de kinderen lopend konden halen. Gisterenmiddag is hij meteen in gebruik genomen en gelukkig beviel het prima. Nu nog een dekzeiltje maken, om er overheen te spannen als het regent.