donderdag 11 juni 2009

Lay-out en tips voor de pauze-bakjes

Da's even wennen, hè, zo'n nieuwe lay-out. Willem is hier al een tijdje achter de schermen mee bezig geweest. Ik wil proberen om door middel van dit blog een centje mee te helpen verdienen om de huishoudkas te spekken. Het idee is, om banners te plaatsen van bedrijven die producten of diensten leveren, die in mijn Eenvoudig Leven-plan passen. Om die banners goed te plaatsen en mijn weblog toch overzichtelijk te houden, heeft Willem deze nieuwe lay-out ontworpen. Het is wat drukker, maar dat is logisch, want er is gewoon veel meer informatie. Mijn logjes blijven echter zoals ze waren ;-)

Vandaag wil ik weer wat tips op een rijtje zetten. Het gaat over pauze-bakjes. Ik bedoel daar de hapjes mee, die de basisschoolkinderen iedere dag mee naar school krijgen. Maar uiteraard is er niets mis mee om dit soort hapjes mee te nemen naar bijvoorbeeld het werk of voor onderweg. Dan hoef je geen dure dingen in de kantine of bij het tankstation te kopen.

Bij onze kinderen op school is het jarenlang regel geweest om alleen gezonde etenswaren mee te nemen voor in de pauze. Die regel is echter ook al weer jaren geleden geschrapt. Nu zie je toch wel heel veel snoeperij. Zelf geef ik het liefst iets gezonds mee naar school, maar ik wissel het regelmatig af met bijvoorbeeld een zelfgebakken koek.

Hier wat ideetjes. Gezond, minder gezond en ongezond staan lekker door elkaar, want ik typ even gewoon wat er in mij opkomt:
Fruit natuurlijk. Een appel of een banaan gaan gewoon los mee. Maar een bakje met schoongemaakt fruit is ook erg lekker en dat kan natuurlijk van alles zijn. Een wortel, een stuk komkommer, een zure bom, een gekookt eitje, een koek (bijvoorbeeld een stuk plaatkoek waarvan het recept op dit blog staat), een eierkoek, een krentenbol,een plak ontbijtkoek, een stuk worst, een stukje kaas, een augurk gerold in een plakje vleeswaar, gewoon een boterham met kaas (dat wil Koos nog weleens, de rest niet, want daar wordt om gelachen), een bakje chips, een bakje pinda's. Je ziet: variaties genoeg te bedenken. Het is maar een kleine moeite om het even zelf klaar te maken. Een het scheelt veel geld en verpakkingstroep als je dit soort dingen meegeeft in plaats van al die per stuk verpakte koeken, die vaak boordevol suikers zitten.

Ook drinken wordt hier altijd gewoon van thuis meegenomen. Toen mijn oudste 16 jaar geleden voor het eerst naar school ging, schafte ik een Tupperware beker aan. Ook de volgende kinderen kregen zo'n beker, wanneer ze naar de kleuterschool gingen. Ik heb er jarenlang plezier van gehad. 's Winters deed ik er weleens warm drinken in. Bijvoorbeeld warme chocolademelk of thee. Ik wikkelde de beker dan in een handdoek en in de pauze hadden de kinderen dan lekker iets warms. Dat vonden ze altijd zó speciaal. Inmiddels zijn die Tupperware bekers uit het assortiment verdwenen. Ze hebben het waarschijnlijk moeten afleggen tegen de pakjes limonade/yoki/chocomelk etc. die de meeste kinderen meenemen. Ik heb zelf nog 1 goede beker. De rest is in de loop der jaren kapot gegaan. Het grote voordeel van Tupperware is, dat je die kapotte bekers kunt inleveren en dat je dan een tegoedbon krijgt om iets anders aan te schaffen. De kapotte bekers worden op de fabriek gerecycled.

We zijn hier overgestapt op flesjes. Af en toe koop ik de voordeligste watertjes, bijvoorbeeld bij Aldi, in flesjes. Die flesjes gebruiken we tot ze kapot, kwijt of niet fris meer zijn. Op deze manier heb ik in de loop der jaren toch wel heel wat bespaard!