dinsdag 10 mei 2011

Voedselvoorraad

In de afgelopen weken heb ik regelmatig iets uit m'n weckvoorraad op tafel gebracht. Vooral in de drukke tijd van kledingwissel is het erg handig om snel een goede, lekkere maaltijd op tafel te kunnen zetten. Langzamerhand is mijn weckvoorraad aardig geslonken. Fruit, jam en siroop heb ik nog wel. Maar groenten heb ik haast niet meer en vlees al helemaal niet. Daarom ga ik de voorraad maar weer eens op peil zien te brengen.
Zaterdag was ik bij Van Os voor aardappels, groenten en fruit. Ik heb een aardig partijtje meegenomen. Ik had voor 50 euro. Dat lijkt (is!) een flink kapitaal om uit te geven aan aardappels, groenten en fruit. Maar er zat voor 5 euro aan perssinaasappels bij die ik voor iemand moest meenemen. En met die 45 euro aan spullen kan ik twee weken toe. Ik geef dan dus 22,50 per week uit aan aardappels, groenten en fruit voor 11 personen. Ongeveer 2 euro per persoon per week. Eigenlijk nog minder, want een deel van wat ik kocht wordt geweckt en ook kreeg mijn schoonmoeder nog voor een aantal dagen groenten ervan. Er zat wel handel bij wat snel op/verwerk moest worden, maar dat vind ik nooit een punt. We eten er lekker van!
Zaterdagavond werd er al hard gesnackt van de komkommers die er bij zaten. Het kratje champignons heb ik meteen verwerkt. Ik bakte drie porties, waarvan er twee de vriezer in gingen. Ook droogde ik twee bladen champignonplakjes in mijn droogapparaat.



We aten die dag patat (van patatbonken, lekker vers en zelfgemaakt).
Zondag verdween er ook weer het een en ander uit de agf-voorraad: we aten gekookte en gebakken aardappels, sla (kropsla en luxe slamix uit een zakje), asperges (bijgerecht) en meloen met slagroom toe.
Op maandag grabbelde ik 's morgens vroeg al in mijn voorraad. Ik maakte een schaal rauwkost van komkommer, radijs en appel. Bij het avondeten kwamen er gekookte aardappels, bloemkool en appelmoes op tafel en was er weer meloen met slagroom toe. Bovendien heb ik gisterenavond 2 anderhalve liter potten asperges, 4 anderhalve liter potten tomatensoep en 4 literpotten basis-aspergesoep geweckt. Die tomatensoep maakte ik van uien, knoflook, rode en gele paprika, tomaten en kruiden. De basis-aspergesoep maakte ik van het afval van de asperges, kookwater en zout. Om het af te maken hoef ik het alleen nog maar te binden en wat gesnipperde ham erdoor te roeren.



Wat er nu nog op voorraad is: spinazie voor anderhalve maaltijd. We eten het één keer als hoofdgroente en één keer als laagje in de lasagne. De spinazie ga ik zo meteen klaarmaken voor de vriezer. Dan is er nog kant-en-klaar gesneden andijvie die vandaag op moet. Dat wordt stamppot rauwe andijvie vanavond. Mmm! Er zijn nog twee maaltjes bloemkoel. Die bewaar ik in de koelkast tot gebruik. Er is één maaltijd bleekselderij. Die ga ik stoven en eten we van de week een keer als hoofdgroente. Er is nog voor één keer kropsla, voor twee keer prei en dan nog voor 2 tot 3 keer stoofpeertjes (de laatste van het seizoen). Aan fruit heb ik nog appels, peren en meloenen. Ook blijven er nog wat kilootjes appels over om te moezen. En als laatste heb ik nog wat pakjes soepgroenten, wat kant-en-klaar ratatouille en twee zakjes taugé in de vriezer gestoken.
Het is al met al wel veel werk, maar ik geniet er van om in de keuken bezig te zijn. En zéker geniet ik ervan als er lekker gesmuld wordt. Gisteren grapte Willem nog (op een verwijtende toon):"Hè, nu heb je alwéér zo lekker gekookt! Wanneer ga je nu eens vies koken." :-)
Eigenlijk wil ik vóór de zomervakantie ook vlees en cake wecken. Dan heb ik alles voor het grijpen staan voor als ik op een warme of volle vakantiedag geen zin heb in koken. De zomervakantie valt hier vroeg. De middelbare scholieren hoeven nog maar 7 weken en de basisschoolkinderen 8. Het zal nog flink aanpoten worden om enigszins ontspannen aan de vakantie te beginnen. Ik probeer ook altijd vóór de vakantie overal nog een keer goed te werken. Dan kan het huishouden daarna wel een poosje op een laag pitje. Tegen de tijd dat de zomervakantie voorbij is heb ik er dan ook wel weer zin in om de draad op te pakken. En zo vliegt het jaar cyclus na cyclus om.