maandag 8 februari 2016

Alweer maandag...

Ik had vandaag een gezellig, huiselijk dagje.

Het beginnetje was een beetje à la vorige week maandag. Net als toen, waren Willem en ik al vroeg wakker, terwijl de regen op het dak kletterde en de wind om het huis gierde. ¨Je gaat nu toch zeker niet lopen?¨ vroeg ik hem. ¨Ja, hoor,¨ sprak mijn kanjer, ¨ik kleed me er wel op aan.¨ En dus vertrok hij om 5.00 uur, dik ingepakt tegen de regen en de wind, de donkerte in voor zijn drie-maal-wekelijkse looprondje van zo´n 5 kilometer.

Willem doet dit nu al tweeëneenhalf jaar en slaat nooit over. Hij is ermee begonnen, toen we terugkwamen van onze laatste vakantie in Zwitserland. Hij was zichzelf in die vakantie behoorlijk tegen gekomen. Hij (en ik!) was zich naar geschrokken van z´n slechte conditie bij het lopen in de bergen. Bovendien was hij al tijden veel te zwaar en kreeg klachten, waarmee hij via de huisarts bij de cardioloog terecht kwam. Na enkele onderzoeken bleek z´n hart gelukkig prima in orde, maar zijn bloeddruk was veel te hoog. De arts schreef medicijnen voor. Maar Willem had heel weinig trek in die pillen en samen besloten we het eerst op een andere manier te proberen: bewegen en anders eten.

Voor bewegen kozen we voor wandelen. De eerste weken wandelde ik met hem mee. Eerst een kleine kilometer. Dat voelde goed! Steeds breidden we het loopje wat verder uit. Tenslotte werd het een rondje langs de molens van Kinderdijk (we wonen daar vlakbij), wat een perfect loopje bleek van bijna 5 kilometer, ongeveer een uurtje lopen. Al snel nadat dat loopje erin geslepen zat, ben ik afgehaakt. Voor mij is zo´n loopje funest voor mijn bekken. En ik heb gedurende de dag toch mijn beweging wel. Willem had mijn aanmoediging allang niet meer nodig. Hij had de smaak te pakken.

Wat Willem z´n dieet betreft: ook dat is al tweeëneenhalf jaar hetzelfde: ´s morgens een matig ontbijt. Eerst tijdenlang wat kwark met honing, soms een boekweitpannenkoek, tegenwoordig meestal havermout.
Voor de lunch neemt hij een groene salade mee naar zijn werk. Ijsbergsla, witlof en allerlei toevoegingen, zoals tomaat, paprika, maïs, groene kruiden, noten, rozijnen, fruit, olijven enzovoorts. Geen dressing dus. ´s Avonds eet Willem gezellig met de avondpot mee en eet dan echt royaal. Op deze manier is hij destijds 16 kilo afgevallen en nu blijft hij goed op z´n gewicht. Als hij eens wat aankomt, dan komt dat door snoeperij buiten de maaltijden om en laat hij dat gewoon weer een poosje achterwege. Het frappante was, dat, toen hij voor controle terugkwam bij de cardioloog, zijn bloeddruk spectaculair gedaald was naar een normaal nivo. De dokter vond het prima, dat hij geen pillen innam en wenste, dat al z´n patiënten zo´n lifestyle-verandering zouden maken. Dit laatste geloof ik niet zo, want dan zou de beste man een lege wachtkamer krijgen ;-).

Toen Willem terugkwam van z´n loopje, was de storm wat gaan liggen. We hadden het erover gehad om de kinderen vandaag met de bus naar school te laten gaan. Maar nu leek dat niet nodig. Ik keek op Buienradar en daar werd voor het einde van de middag opnieuw storm/harde windstoten voorspeld. En op de plaatselijke nieuwssite zag ik dat de markt voor vandaag was afgelast. Het zag er allemaal best serieus uit, dus. We besloten de kinderen te laten fietsen, maar daarbij zag ik er wel op toe, dat ze allemaal hun ov-kaart bij zich hadden. Mocht het vanmiddag echt gaan spoken, konden ze altijd nog terug met de bus komen. We zijn het hier helemaal gewend (en vinden het dus niets bijzonders), maar ze moeten best een stuk fietsen. Maaike, Koos, Maria en Jan fietsen dagelijks 22 kilometer vice versa. En Hans 17 kilometer. Goed aangekleed vertrokken ze één voor één. En vanmiddag kwamen ze allemaal weer teruggeblazen. Ze hadden windje mee gehad en waren daardoor zomaar een kwartiertje eerder thuis :-).

Omdat er geen markt was, zou vandaag dus ook mijn voorraad groenten en fruit niet worden aangevuld. Geen nood, want ik had nog genoeg staan. Ik besloot alles eens te inspecteren, want er was wel het één en ander bij, wat nodig op moest. Eerst maakte ik met de slowjuicer een grote kan sap van peren, mandarijnen, een grapefruit en een sinaasappel. Ziezo. Hiermee was in elk geval het perenkistje leeg. Ik kwam een kistje tomaten tegen. Een enkele gebarsten tomaat had een schimmelplek. Kom, voordat de rest wordt aangetast, ga ik daar maar eens fijn tomatensaus van maken!



Ik maak graag tomaten-basissaus in. Die potten saus zijn de ideale starter voor pastasaus of tomatensoep. Alles wat ik ervoor nodig had, had ik in huis. Mijn recept:

scheutje olijf(kruiden)olie
1 ui, grof gesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
1 kilo tomaten in stukken
10 gram Italiaanse kruiden
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel azijn
1 eetlepel keltisch zeezout (of 2 tl gewoon zout)

Verwarm wat olijf(kruiden)olie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de stukken tomaat toe en bak alles op een matig vuur, al omscheppend, voor een minuut of 5. Voeg de kruiden, suiker, azijn en het zout toe. Doe het deksel schuin op de pan en laat alles een half uurtje pruttelen.



Draai de massa door de roerzeef



en breng de saus daarna terug aan de kook. Laat de saus wat inkoken. Schep de saus in brandschone glazen potten en sluit ze af. De saus is zo lang houdbaar. Maar voor de zekerheid weck ik alles nog 20 minuten op 90 graden.

Vandaag maakte ik bovenstaand recept keer vier, want ik had vier kilo tomatenstukjes. Het leverde me vijf grote potten saus op. Om deze potten te wecken heb ik niet mijn weckketel voor de dag gehaald. De potten pasten namelijk ook prima in m´n grote 10-liter pan. Ik bracht daarin water tot tegen de kook, deed er de potten hete saus in en liet alles zo nog 20 minuten tot tegen de kook aan staan.



De potten saus zouden nu voor jaren goed zijn. Maar zolang duurt het niet voordat ze soldaat gemaakt worden :-).



Als ik deze saus voor pasta gebruik, hoef ik ze enkel maar uit de pot in een pan te doen en even goed te verwarmen. Eventueel bind ik de saus dan nog met wat maizena. Voor pasta met vlees gaat er geruld gehakt, blokjes ham, blokjes cervelaat, of uitgebakken spekblokjes door. Voor pasta met een bite, bak ik bijvoorbeeld nog een bakje paddestoelen, of voeg ik fijngesneden paprika, blokjes courgette en/of kerstomaatjes toe. Als ik de saus los serveer (bijvoorbeeld bij spaghetti) heb ik meer saus nodig, dan wanneer ik de saus meteen door de pasta hussel. In dat geval doe ik er een pakje gezeefde tomaten bij. Het zijn maar ideetjes....

Als ik de saus voor soep gebruik, doe ik een pot saus in een pan en voeg er een pakje gezeefde tomaat aan toe. Dan net hoe m´n pet staat: vermicelli, pasta of rijst erbij. Of soepballetjes. Wat peterselie erover. Binden met wat bloem of maizena. Een lepel room erop. Weer wat ideetjes....

De saus is ook de ideale basissaus voor op pizza´s. In dat geval verwarm ik de saus en bind hem wat. Klaar.

Zie je hoe gemakkelijk het is, om hiervan een fijne voorraad te hebben? Ik had vorige week mazzel op de markt. In de zomer is het pas echt prijsschieten en maak ik rustig enkele weken achter elkaar een voorraadje saus in. De zomer in een pot!

En toen was m´n tomatendoos ook maar vast leeg.

Ik heb nu nog stoofpeertjes staan die nodig ingemaakt moeten worden. En verder genoeg groenten en fruit om deze week door te komen. Vanavond hebben we spercieboontjes gegeten. Gisteren ook al, maar dat maakt niet uit. Iedereen vindt het lekker en ik heb dan ook geen moppers gehoord. Een restje aardappels bakte ik op. Ook verwarmde ik een restantje pindasaus. Het vlees was ook ´opmaken van restjes´. Ik bakte twee eendenborstfiletjes, twee kalfsoesters (gebroederlijk in één pan, kan best) en de laatste 6 hamburgers uit de vriezer. Samen met een pan versgekookte aardappels en een verrukkelijke vla (waarvan het recept binnenkort in Terdege komt) hadden we weer een rijkgedekte tafel. En kwam ik van m´n restjes af ;-).




Ik heb nu nog een voorraadje prei, 1 bloemkool, een paar schaaltjes haricots verts en een doos courgettes. Gaat helemaal goed komen.

Ik deed m´n dagelijkse ritje naar het postkantoor en ging op de terugweg nog even bij m´n moeder langs. Ze knapt niet erg op, jammergenoeg. Maar wel fijn, dat ik nu elke dag even langs kan gaan. We verzorgen haar met z´n allen en deze week sta ik daarom ook een aantal keren ingepland. Dat is weer even puzzelen met m´n werkzaamheden, maar gaat óók helemaal goed komen :-).

En zo vloog ook deze maandag weer om. Met regeldingen, met was, met opruimen, met keukenwerk. En terwijl de storm inmiddels weer om het huis buldert, ga ik m´n mandje maar eens opzoeken. Het was genoeg voor deze dag!