donderdag 26 januari 2017

Het nieuwe helpen

"Vroeger" was het een uitzondering als je niet deel uitmaakte van een bepaalde gemeenschap. De dorpsgemeenschap, kerkgemeenschap, een vereniging, een politiek partij. Je was onderdeel van een groep. De groep hield elkaar vanzelf in het oog en er was bereidheid om iemand te helpen.

Tegenwoordig is gemeenschapszin niet zo vanzelfsprekend meer. Steeds minder mensen gaan naar de kerk, het verenigingsleven bestaat op veel plaatsen nog uit een groepje ouderen, families zijn kleiner, of verspreid over het hele land/de hele wereld, veel mensen wonen in een grote stad.

Op deze manier zijn er veel mensen min of meer anoniem geworden. Er zijn mensen die hulp kunnen gebruiken, maar het valt niet op. Ik denk, dat er door die anonimiteit veel meer verborgen leed is, dan vroeger.

Toch zie je altijd twee kanten. De ene kant is, dat de samenleving verhardt, verruwt en mensen verindividualiseren. Anderzijds zijn er altijd en overal sympathieke initiatieven om de medemens te helpen. Dat kan iets heel grootschaligs zijn, zoals de hulpacties van het Rode Kruis of het jaarlijkse Serious Request. Het kan ook kleinschaliger: crowdfunding voor iemand die geld nodig heeft voor een operatie, plaatselijke initiatieven om mensen in nood te helpen, zoals het Consuminderhuis Parkstad in Landgraaf of wat dan ook.

Wat opvalt is, dat er steeds nieuwe manieren zijn om mensen hulp te bieden. TV-acties kennen we inmiddels al langer, maar tot voor een enkel jaar geleden had toch nog nooit iemand van Crowdfunding gehoord. En hulp via social media is ook nog vrij nieuw. Juist deze week was er een nieuwsitem bij de NOS, waarin je kon lezen van een facebookgroup in Apeldoorn: "Zonder honger naar bed, dankzij facebookmaaltijden", kopte het nieuws.

De wereld van facebook is voor mij nog nieuw. Lange tijd heb ik me er bewust niet mee bezig gehouden. Want: nog meer tijd achter de computer, nog meer prikkels, nog meer invloeden. Maar een paar weken geleden ging ik overstag. Niet om privé van alles op facebook te delen en avonden alles in tijdlijnen te gaan lezen, maar om mijn webshop te promoten. Er was mij gezegd, dat je met een webshop eigenlijk niet zonder facebookpagina kunt. En zo zette ik mijn eerste stapjes op facebook. En ik moet zeggen: die mensen die gezegd hadden, dat je als bedrijf eigenlijk niet zonder kunt, die hadden gelijk. Door mijn producten via facebook te promoten, recepten te delen, acties te doen enzovoorts heb ik heel wat nieuwe klanten mogen begroeten.

Ik heb ontdekt dat veel mensen via facebook communiceren en dat er via facebook heel veel gemeenschappen opgebouwd en onderhouden worden. De nieuwe gemeenschapszin, zeg maar. En dat brengt ook 'het nieuwe helpen' met zich mee. Die facebookmaaltijden zijn daar een voorbeeld van. Vorige week blogde ik ook over een facebookgroup die voedsel uitdeelt: Eten over? Help een ander! (België en Nederland) Graag vertel ik nog wat meer over deze groep.

Voor wie?
De groep is voor iedereen die weleens voedsel over heeft, of juist weleens ( of structureel) voedsel tekort komt.

Waar?
De groep is landelijk. Zelfs twee-landelijk: Nederland en België. Het zou mooi zijn als de groep echt heel groot werd, maar het moet ook werkbaar blijven. Wellicht komt er een splitsing en wordt het allemaal meer regionaal.

Hoe werkt het?
-Wie voedsel over heeft, zet dat op de groep. Je zet er je woonplaats bij. Wie dat voedsel kan gebruiken stuurt een berichtje naar de aanbieder. Wie daarbij liever anoniem blijft, kan via de beheerders communiceren.

-Wie voedsel nodig heeft, kan een oproepje op de groep plaatsen. Wie dat liever anoniem doet, doet het via de beheerders.

nieuw: sommige aanbieders zijn ook bereid om een levensmiddelenpakket op te sturen!

Werkt het?
Werkt het? Dat was de grote vraag. En ja! Het werkt. Er zijn in heel korte tijd al 500 leden. In de twee weken dat de groep draait, is er 25 keer hulp geboden bij een spoedaanvraag en zijn er 35 mensen die meer structureel hulp aangeboden hebben gekregen!!

Bekendheid
Het initiatief kan pas geslaagd genoemd worden, als vragers en gevers elkaar vinden. We hebben dus heeeel veel leden nodig en ook heeeel veel bekendheid. Vandaar dat ik op deze blog er nog een keer aandacht aan besteed. Word lid :-). Je kunt dit blogbericht gemakkelijk delen via de symbooltjes hieronder.

Hulp en ideeën
Wil je meehelpen om deze groep goed van de grond te krijgen? De beheerders van de groep doen dit naast hun gewone werk en kunnen nog wel wat hulp en ideeën gebruiken. Meld je aan!